GEPLAND ONDERHOUD DONDERDAG 20 JUNI 2024 Lees meer
GEPLAND ONDERHOUD WOENSDAG 19 JUNI 2024 Lees meer
Bekendmaking_Achterstallige betalingen EBS klanten Lees meer

Energy Management Tool

Besparen begint met inzicht in het elektriciteitsverbruik van uw woning

Uw stroomrekening is naast het basistarief, gebaseerd op uw maandelijks elektriciteitsverbruik. Dit verbruik wordt gemeten door uw verbruiksmeter en is uitgedrukt in kilowattuur (kWh). Uw verbruik is afkomstig van uw apparaten (vermogen, type enz.) en de manier hoe u die gebruikt (verbruiksgedrag).

Het basistarief is een vast maandelijks bedrag, maar uw verbruikstarief kunt u wel degelijk beinvloeden. Zeker met het nieuwe staffelmodel , waarbij de kilowatturen boven 800 duurder kosten dan die tot 800 kWh (tot 800 kWh kost het SRD 1,15 per kWh en boven 800 kWh kost het SRD 1,784 per kWh).

Het vaststellen van een streefverbruik en inzicht in het elektriciteitsverbruik kunnen voor u als huishoudelijke verbruiker een hulpmiddel zijn om het elektriciteitsverbruik beter te beheersen en hierdoor energie te besparen of energieverspilling te voorkomen. Wanneer u bewust bent van uw verbruik en waar dit verbruik vandaan komt, kunt u gerichte besparingskeuzes maken. 

gemiddeld-stroomverbruik.png

Apparatenlijst 

Deze lijst geeft u een indicatie van het energieverbruik per apparaat, uitgaande van een bepaalde gebruiksduur en gebruiksfrequentie van het apparaat.

apparatenlijst-versie-3.png

Klik HIER om bovenstaande apparatenlijst te downloaden.

Energieverbruik huishoudelijke apparaten berekenen

Het verbruik van jouw huishoudelijke apparaten zou je ook zelf kunnen berekenen aan de hand van het aantal Watts (W) van het apparaat en de duur van het gebruik. Dit betekent per definitie niet, dat hoe hoger de wattage, hoe hoger het stroomverbruik.

Wat is een Kilowattuur?

Alle apparaten hebben een vermogen dat aangeeft hoeveel stroom deze gebruiken. Op sommige staat het vermogen direct aangegeven en op andere staan andere gegevens waarmee het vermogen berekent kan worden (vb Ampere, Volt en BTU/u). Het vermogen van het apparaat en de gebruiksduur bepalen het energieverbruik. Dit vermogen kunt u meestal aflezen aan de achterzijde of onderzijde van het apparaat.

Formule: Watt/1000 x tijd = kiloWatt    (1 kW = 1000 watts)

Deel de Watts die u heeft afgelezen van het apparaat door 1000 (om dit om te zetten in kiloWatt) en vermenigvuldig dit met de duur van het gebruik van het apparaat. Zo krijgt u het kiloWattuurverbruik.

voorbeeld-magnetron.png

Amperes naar Watts

ampere-naar-watt.png

BTU naar Watts

btu-naar-watts.png

Vergelijking van het verbruik van een gloeilamp van 60 Watt met een stofzuiger van 1000 Watt: Als u ze beide een half uur aan doet, dan verbruikt de stofzuiger de meeste stroom. Als de lamp dag en nacht brandt, dan verbruikt uiteindelijk de lamp de meeste stroom. 

De beheerskaart

Met de beheerskaart kunt u op een eenvoudige wijze uw verbruik voor 12 maanden managen. U kunt een streefverbruik vaststellen, uw verbruik bijhouden en zelf nagaan hoe u deze target behaalt door uw apparatenverbruik te beheren. Maak vooral gebruik van de apparatenlijst hier boven en de tips op de energiebesparingspagina

beheers-uw-stroomverbruik.png

Wilt u voor de komende 12 maanden uw stroomverbruik managen? Klik dan op onderstaand bestand, om de beheerskaart te downloaden. 

Procurement Notices