Bekendmaking_Achterstallige betalingen EBS klanten Lees meer

Energie Besparen Thuis

Besparen thuis, Besparen in uw bedrijf, Zelf opwekken, Hernieuwbare energie, Energy Management Tools. Op deze pagina bent u terecht voor allerhande tips, advies en instrumenten om uw energieverbruik te helpen managen en verlagen. 

Slim bouwen en wonen

ebs-16.jpgHet verbruik van apparaten zoals airco's en verlichting wordt niet alleen beïnvloedt door de manier waarop deze gebruikt worden, maar ook de omgeving speelt een belangrijke rol.

Hebt u plannen om een huis te bouwen of een bestaand huis te renoveren? Al bij het ontwerp kunt u energie efficiënte keuzes maken om het maximale te halen, uit het energieverbruik van uw huis. Het doel hierbij is gericht op; in en rondom het huis koel te houden, goede isolatie en energie efficiënte apparatuur.

In een energiezuinigere woning, leeft u comfortabel, terwijl u geld bespaart. De onderstaande tips kunnen u helpen om in de bouw en bij het verbouwen energie efficiënte keuzes te maken. U bespaart hierdoor niet alleen in uw portemonnee, maar levert ook een bijdrage aan het milieu.  

Uw dak

ebs-14.jpgEen laag dak met slechte ventilatie zorgt voor hitte en slechte ventilatie. Plaats een ventilatie strook bij het hoogste punt van het dak. Isolatie onder de dakplaten zorgt voor vermindering van hitte doorstroming. Het dakoverstek (klein stukje dak dat uitsteekt over de buitengevel van een woning) biedt bescherming tegen zonnestralen, die de woning kunnen binnendringen. Maak dus het dakoverstek lang genoeg, zodat tenminste 50% van het raam wordt voorzien van schaduw (afkomstig van het dakoverstek) in de middag.

Aanbeveling: Koele en groene daken

- Bij koele daken wordt gebruik gemaakt van materiaal dat ontworpen is om meer zonlicht te reflecteren en minder hitte te absorberen. Koele daken kunnen gemaakt worden van sterk reflecterende verf, bedekking met een plaat, of sterk reflecterende tegels of dakpannen. Door het installeren van een koel dak kan de temperatuur van uw dak met 10° afnemen. Ruimtes zoals garages en patio’s worden dan comfortabeler.

- U kunt ook een groen dak door deskundigen laten aanleggen. Een groen dak zorgt voor een koel huis. Dit is ideaal voor platte daken en kan variëren van eenvoudige plant bedekking tot de aanleg van een complete daktuin.

De situering van uw woning

ebs-1(1).jpgWilt u het gebruik van een airco overbodig maken of minimaliseren? Houdt dan bij het indelen van uw woning rekening met de windstroom en de kant waar de zon ondergaat en opkomt. Indien er geen andere keus is vanwege de ligging van uw perceel en benodigd en/of gewenst woonoppervlak kan er gewerkt worden met zonnewering. Plaats de keuken en sanitaire ruimtes of volledig gesloten ruimtes niet in de windrichting.

Aanbeveling: 

- Aanbrengen van langere dakuitstekken

- Aanbrengen van jaloezien

- Aanbrengen van horizontale zonnewering bij wanden of vertikale zonnewering bij ramen.

Raam keus

ebs-12.jpgShutter-model ramen laten meer wind door dan schuiframen. Zeker als uw ramen aan de windzijde staan zal u hier enorm profijt aan hebben. Ook de afmeting van uw ramen zijn van invloed op de winstroom in uw huis.

Aanbeveling:

- Ramen voor het afvoeren warme lucht hoog plaatsen

- Shutters laten 100% lucht doorstromen

- Schuiframen laten 50% lucht doorstromen

- Lichtdoorlating via glas

Heeft u veel glazen ramen en deuren kies dan het liefst voor getinte ruiten en bedek deze met iets dikkere gordijnen. Dit houdt de warmte buiten en de koele lucht van uw airco binnen. Zonneschermen voor de ramen houden de zon weg. Plaats horizontale of verticale zonnewering.

Plafond hoogte

ebs-11.jpg

Verhoogde plafonds zorgen voor een koelere woning. Warme lucht stijgt en koude lucht daalt.

Kleurgebruik

ebs-10.jpgVoor het weerkaatsen van zonnestralen kiest u liefst voor dakplaten die een lichte en/of reflecterende kleur hebben. Ook bij het schilderen van uw gevel kiest u liever voor lichte kleuren. Donkere kleuren absorberen hitte. Lichte kleuren stoten/weerkaatsen de hitte juist af.

Kunstmatige koeling

ebs-9.jpgKiest u toch voor kunstmatige koeling, u verbruikt minder stroom door het verschil tussen de buiten temperatuur en de binnen temperatuur zo klein als mogelijk te houden.

Let op wanddikte van de gevels en materiaal gebruik in verband met warmte stroming door de wanden. Controleer de isolatie van uw ramen en deuren. Sluiten die goed? Isoleer kiertjes waardoor koele lucht niet naar buiten ontsnapt.

Maak uw airo filters regelmatig schoon. Dit kunt u zelf doen door de voorkap te openen en de filters te verwijderen, deze vervolgens schoon te maken en weer te plaatsen. Airco's waarvan de filters vuil zijn moeten extra hard werken om de lucht te koelen. 

Vegetatie rondom uw woning

ebs-1.jpgMet groen kan je heel veel schaduw creëren waardoor er in warme landen minder energie nodig is om te koelen. Wat de laatste tijd heel veel wordt toegepast is het gebruik van kokosvezels ( vezels van de kokosnoot ) als isolatiemateriaal in spouwmuren. De kokosvezels als isolatiemateriaal heeft de mogelijkheid de temperatuur voor langere tijd in een gebouw/huis binnen laag te houden. In Suriname zou het zo kunnen zijn dat er bij koeling van gebouwen bijna 40% minder energie nodig is omdat de koele lucht binnengehouden wordt en de warme lucht buiten.

Schaduwbomen planten in de omgeving van gebouwen helpt ook heel goed maar dan moet er wel rekening gehouden worden met de opkomst en ondergang van de zonnestralen. Goede schaduwbomen zijn bamboe-amandel-waaierpalmen- en verder dichtgroeiende struikgewassen.

Als u een tuin hebt, (op het balkon kan het trouwens ook), probeer dan zoveel mogelijk groen (beplanting) aan te leggen. Gras is goed, maar ook bloemperken of struiken en vooral bomen. Een tuin met alleen tegels is misschien handig (lekker zitten en weinig onderhoud) maar een stenen tuin werkt als een soort oven voor of achter je huis. Steen houdt de warmte vast. Planten, struiken, bloemen en vooral bomen zorgen voor verkoeling omdat ze de warmte niet opnemen. Ook op je balkon kan je met groen werken. Klimplanten of andere planten in bakken maken een soort groene buffer, waarachter je in de kamer heerlijk koel kan zitten.

Overweeg ook eens om planten tegen je muur op te laten groeien op strategische plekken.

Hernieuwbare energie

ebs-2.jpgDe zon is in de hele wereld een van de belangrijkste energiebronnen. Thermische zonne-energie is op dit moment de meest gebruikte toepassing van hernieuwbare energie waarbij door middel van zonnepanelen licht direct wordt omgezet in elektriciteit. Zonnepanelen bieden je de mogelijkheid je eigen elektriciteit op te wekken door het installeren van een eigen zonne-energie systeem. Dit kan worden benut voor het genereren van hitte, elektriciteit voor binnen- en buitenverlichting, voor het verwarmen van je zwembad en boiler. Vanwege de complexiteit van het systeem is het aangeraden dit te laten installeren door een professioneel bedrijf. 

Energy Audit

ebs-3.jpgOok de EBS helpt met de ‘Energy Efficiency’ bewustwording van haar klanten. Middels onze speciale Energy Audit klantenservice, wordt het energieverbruik in uw huis door ons geïnspecteerd. Experts van de EBS komen bij u langs en maken een diagnose of analyse van:

- Het totaal stroomverbruik in uw huis

- Uw installatie

- Het verbruik van uw apparaten

- Uw gedrag wat uw stroomverbruik betreft

- Ook adviseren wij de klant hoe energie efficiënt gebruik te maken van zijn elektrische apparaten.

Op basis van deze analyse wordt u geadviseerd welke energiebesparings- en efficientiemogelijkheden voor u kunnen werken. 

Zuinig = Slim  

Hieronder zijn enkele tips en adviezen opgenoemd die u kunt gebruiken als u elektriciteit wenst te besparen.

ebs-4.jpg

Energielabels

Op kwalitatief elektrisch apparatuur zit er vaak genoeg een energielabel. Dit laat in één oogopslag zien dat het apparaat zuinig stroom verbruikt. De energie-efficiëntie is niet de enige informatie op het energielabel. Ook het stroomverbruik is hierop te vinden. Het energielabel verdeelt de apparaten in efficiëntieklassen, waarbij A het meest efficiënt is en G het minst. Het maakt voor het energieverbruik flink uit welke klasse je kiest. Maak daarom een bewuste keus. Zo is een koelkast met label A+++ twee keer zo zuinig als een koelkast met label A+.

Energielabelklassen: A+, A++, en A+++ (zuinigst).

Voorbeeld energielabels

De Airco

ebs-5.jpgLeven in onze tropische temperatuur maken wij aangenamer door onze werk-en woonruimten te verkoelen. En tegenwoordig gebruiken wij daarvoor het liefst een airco. Echter kost het gebruik van een airco meer energie en dus meer geld. De airco is één van de grootste stroomverbruikers in huis. Laat je daarom deskundig adviseren alvorens één aan te schaffen.

Let op!

- Het allereerste waar je rekening mee moet houden, is de afmeting van de te koelen ruimte. Zowel een voor de ruimte te grote als een te kleine airco zullen je elektriciteitsrekening  onnodig doen stijgen.

- Indien je airco niet aan- en afslaat, maar constant doordraait, verbruikt hij meer stroom.

- Door je airco tijdig een servicebeurt te geven, verminder je energieverspilling.

- Het hoger instellen van de temperatuur van airco’s en koelkasten kan al leiden tot het reduceren van energieverbruik! 

Efficiënt gebruik van uw airco!

-          Voorkom dat de koele lucht door kiertjes en niet goed sluitende ramen de ruimte verlaat.

-         Door het glas van je ramen te tinten en te voorzien van dikke gordijnen voorkom je dat jouw airco extra energie verbruikt om de warmte te koelen.

-          Verlaat je de kamer voor langer dan een half uur? Doe dan je airco uit.

-          Geef je airco minimaal 4 keer per jaar een service beurt.

-          Gebruik je airco samen met een ventilator. Het energieverbruik is dan minder.

-          Blijft je airco heel de nacht aan? Zet hem dan op de fan/economy stand.

Koelkast

ebs-6.jpg

Om ons eten vers te houden bewaren wij het op een koele plek. Koelkasten en freezers bieden hiervoor de ideale oplossing. Een uitkomst die het verhogen van de stroomrekening tot gevolg heeft daar deze apparaten 1 x 24 uur aan staan en dus veel stroom verbruiken.

Hoe gebruik je jouw koelkast efficiënt?

- Zuig de bodem van de koelkast uit. 

- Zuig de bodem van de koelkast en de ruimte achter de koelkast regelmatig met de stofzuiger uit. Op deze manier worden de stofnesten verwijderd en kan de luchtstroom gemakkelijker. 

Eerst afkoelen

Als je een maaltijd in de koelkast wil bewaren, kun je deze het beste eerst laten afkoelen. Als je het voedsel warm in de koelkast zet, moet deze harder koelen, wat voor meer energieverbruik zorgt.

Koelkast rubbers

Een koelkast die niet goed is afgesloten, trekt veel stroom. De koelkast moet dan 10X harder werken om uw etenswaren te koelen. Vervang daarom uw koelkastrubbers wanneer die hard of poreus aanvoelen.

IJsblokjes

Maak gebruik van speciaal daarvoor bestemde ijsbakjes. Al u bijvoorbeeld ijscreambakjes gebruikt of waterflessen, moet de freezer 2x20 keer harder werken om dezelfde hoeveelheid ijs te produceren. Het gevolg is dat de koelkast beter kan koelen en dus energie bespaart.

Stel de koelkast juist af

Je kunt de thermostaat van een koelkast beter niet te laag afstellen. De koelkast koelt al het beste bij 18°C. En de freezer prima op 7°C.  Lager afstellen heeft weinig zin. 

Boilers

ebs-7.jpgEen boiler is een van de grootste stroomslurpers in huis. De boiler of ook wel warmwaterkoker genoemd, gebruikt maandelijks gemiddeld 236 KWh. Dit kost u SRD 77.15 aan energie per maand. 

Help deze kosten verlagen.

Stel alvast de thermostaatknop van uw boiler in op een temperatuur van 50 °C. Het hoger instellen, is onnodig, omdat er dan meer koud water nodig is om het water op een aangenaam bruikbare temperatuur te brengen.

Ondanks dat het watervat van de boiler is geïsoleerd, treden er toch warmteverliezen op. Dus ook als we helemaal geen warm water gebruiken zal de boiler af en toe even moeten verwarmen, om die verliezen te compenseren.

Verlichting

ebs-19.jpgVerlichting vormt ongeveer twintig procent van het totale huishoudelijke energieverbruik. Spaarlampen nemen langzaam de plaats in van de klassieke gloeilampen. En led- verlichting neemt stilaan de plaats in van spaarlampen.

Spaarlampen zijn voordelig voor mens en milieu. Deze gaan veel langer mee dan een gewone gloeilamp. Ook verbruikt een spaarlamp minder energie dan een gloeilamp. Een spaarlamp van 20 Watt geeft namelijk evenveel licht af als een gloeilamp van 100 Watt. Een verlaging van jouw energierekening dus. Wil je jouw rekening nog verder verlagen, kies dan voor led- verlichting. 

Een ledlamp gebruikt slechts 15% van de stroom van een gloeilamp of halogeenlamp. Ledverlichting werkt op een laag voltage en is daardoor erg energiezuinig (doorgaans 1 tot 5 Watt per ledlamp).

Piek- en daluren

We maken 1x 24 uur gebruik van stroom. Ook als we slapen. Dan staan minder apparaten aan en verbruiken wij dus minder. Ook door de dag heen gebruiken we niet heel de dag evenveel stroom. De uren waarop wij minder stroom verbruiken, noemen wij de daluren. Dat is meestal tussen 01:00 en 08:00 uur in de ochtend. Vanaf 08:00 uur neemt het stroomverbruik weer toe met een hoogtepunt rond 14:00 uur (piekuren). Vervolgens neemt de belasting weer geleidelijk af tot 18:00 uur. Daarna neemt de belasting hierna weer toe met een hoogtepunt rond 21:00 uur. Vervolgens neemt de belasting weer geleidelijk af.

Door het stroomverbruik te verminderen tijdens de piekuren en zoveel mogelijk het gebruik van elektrische apparaten en machines te verschuiven naar de daluren, is er tijdens de piekuren meer vermogen beschikbaar om de energielevering te garanderen en helpt u een gezonde balans te creëren tussen de piek- en de daluren.

Procurement Notices