GEPLAND ONDERHOUD DONDERDAG 20 JUNI 2024 Lees meer
GEPLAND ONDERHOUD WOENSDAG 19 JUNI 2024 Lees meer
Bekendmaking_Achterstallige betalingen EBS klanten Lees meer

Minder elektriciteit verbruiken, kan! EBS Energy Audit Service adviseert hoe

PARAMARIBO 27 JUNI 2016–Het elektriciteitsverbruik verlagen van ruim 1200 kilowattuur (kWh) per maand naar een verbruik van minder dan 600 kWh per maand, was het streven van de familie Prak*. Dit doel bereikten zij binnen 3 maanden.

 

Dagelijks ontvangt de klantenservice afdeling van de N.V. Energiebedrijven Suriname (EBS) klanten die van mening zijn, dat hun stroomverbruik aan de hoge kant ligt. Zij vragen zich af hoe dit mogelijk is. Want zeggen ze, “ik heb niet zoveel apparaten, maar toch is mijn verbruik hoog. ” Anderen geven aan hun best te hebben gedaan om minder elektriciteit te verbruiken, maar dat dit niet het gewenste resultaat heeft opgeleverd.

Elke elektriciteitsverbruiker, die van mening is, dat zijn/haar stroomverbruik lager kan, zou in feite zijn/haar verbruik kunnen verlagen. Hier is soms technische assistentie voor nodig. Daarom heeft de EBS zijn diensten aan huishoudelijke verbruikers (tarief groep 11) verruimd met een Energy Audit Service. Elektriciteitsverbruikers worden door medewerkers van deze afdeling geassisteerd in vaardigheden, zodat ze instaat zijn hun elektriciteitsverbruik te verlagen.

Volgens de ervaring van de Energy Audit Service, zijn klanten zich er vaak niet van bewust, dat het aantal draaiuren en de manier waarop zij een apparaat gebruiken een grote invloed heeft op het energieverbruik. Ook weten zij niet, dat hun apparaten tijdig geserviced moeten worden of zelfs aan vervanging toe zijn.

De Energy Audit Service van de EBS leert deze klanten alvast hoe hun verbruik zelf te monitoren en waarop gelet moet worden bij het gebruik van hun apparaten. Dit begint bij het regelmatig opnemen van de meterstand, waarmee het verbruik wordt vastgesteld. In de eerste week is aanbevolen om het liefst dagelijks de meterstand op te nemen. Zo krijgt de klant inzicht in het verbruik van de verschillende apparaten waarvan er dagelijks gebruik van wordt gemaakt.

Er wordt samen met de klant gekeken naar de gezinssamenstelling, hun leefpatroon en de verschillende elektrische apparaten die zij in huis hebben. Hoe lang en hoe vaak worden die gebruikt? Hierdoor wordt namelijk het verbruik van de apparaten vastgesteld en zal deze uiteindelijk van invloed zijn op het totaal maandverbruik. Hieruit wordt in samenspraak met de klant een streefverbruik bepaald. Gedurende 3 maanden begeleidt de Energy Audit Service deze klanten. Tot nu toe hebben alle klanten die van deze service gebruik hebben gemaakt, hun verbruik kunnen verminderen. Sommigen hebben zelfs hun verbruik  gehalveerd door de opgedane kennis en het inzicht in het gebruik van hun elektrische apparaten toe te passen.

Aanbevolen is een streefverbruik vast te stellen. Stel uw streefverbruik is 450kWh. Ga dagelijks naar uw meter en schrijf op wat de meter aanwijst (alle cijfers noteren). Dit kunt u dagelijks of wekelijks bijhouden. Heeft u apparaten met een hoog wattage? Vergelijk dan uw stroomverbruik, wanneer u die wel aan heeft, met periodes waarop u die niet aanheeft. Als u merkt dat uw weekverbuik de 110 kWh nadert en uw streven is een verbruik onder de 450kWh te bereiken, dan kunt u uw verbruik tijdig bijstellen. Door op tijd uw verbruik bij te stellen, kan uw verbruik minder dan 450 kWh per maand zijn.

De EBS is niet instaat aan elke klant afzonderlijk een Energy Audit aan te bieden en heeft daarom op zijn website informatie en mogelijkheden beschikbaar/ geplaatst om zelf het stroomverbruik te monitoren en indien gewenst dit te verlagen. Het monitoren van het elektriciteitsverbruik, begint bij het regelmatig opnemen van de meterstand. Daarnaast biedt EBS de mogelijkheid om de opgenomen meterstand maandelijks en wel 1×24 uur door te geven aan de klantenservice afdeling van de EBS via 175 (telefonisch) of 1222 (SMS), het te mailen naar customerservices@ebs.sr of gebruik te maken van de EBS Mobile App voor androïd-gebruikers. Door de meterstand regelmatig op te nemen, is de klant bewust van diens elektriciteitsverbruik en kan die tijdig dit verbruik bijstellen.

Procurement Notices