Bekendmaking_Achterstallige betalingen EBS klanten Lees meer

Onderstation Menkendam ondergaat groot onderhoud-april 2022

PARAMARIBO 11 april 2022-In het onderstation Menkendam van de N.V. Energiebedrijven Suriname (EBS), vindt momenteel een groot onderhoudsprogramma plaats aan de 161 kV schakelinstallatie. Naast regulier preventief onderhoud is het van belang om na een bepaalde tijd ook specialistisch onderhoud te plegen aan de verschillende hoogspanningscomponenten in dit onderstation. Dit groot onderhoud loopt van 25 maart tot en met 15 mei.

Onderstation Menkendam speelt een cruciale rol in de energievoorziening. Dit verdeelstation kan gezien worden als het hart van het grootste elektriciteitsnetwerk in Suriname (EPAR), dat zorgt voor het transport van elektrische energie naar de onderstations in de districten Paramaribo, Para, Wanica, Saramacca, Commewijne, Brokopondo en een deel van Marowijne. In dit onderstation komt de opgewekte elektrische energie vanuit de thermische centrale van SPCS te Tout Lui Fout en vanuit de Afobakka waterkrachtcentrale via de 161,000 volt hoogspanningsverbindingen en wordt verder omgezet in lagere spanningsniveaus om verder getransporteerd te worden naar de diverse onderstations in het EPAR gebied.

Vanwege de diepgang van de onderhoudswerkzaamheden bestaat deze specialistische knowhow niet in Suriname, waardoor hiervoor buitenlanders worden aangetrokken. Aanvankelijk stonden deze werkzaamheden in de startblokken voor 15 maart 2020. Door de Covid pandemie die wereldwijd uitbrak zijn deze werkzaamheden tot vier keer toe uitgesteld. In maart dit jaar zijn er monteurs van het internationaal bedrijf Hitachi eindelijk naar Suriname afgereisd voor dit specialistich onderhoud.

Met de zware regens van de afgelopen tijd is er in het stuwmeer een overschot aan water ontstaan. In zulke situaties zou de EBS meer elektriciteit kunnen trekken vanuit het stuwmeer, waardoor er minder brandstof nodig zou zijn voor de thermische opwekking. Echter vallen de onderhoudswerkzaamheden ongelukkigerwijs samen met de grote watercapaciteit in het stuwmeer, waardoor deze maand geen gebruik gemaakt kan worden van de extra capaciteit. 

Uitschakelingen die van belang zijn gedurende werkzaamheden zijn dusdanig gepland dat deze plaatsvinden bij een lage belasting. Zo zal gedurende het paasweekend uitwisseling plaatsvinden van enkele kritieke netcomponenten. De werkzaamheden zijn echter zodanig gepland dat de klant geen ongerief hiervan zal ondervinden.

Procurement Notices