GEPLAND ONDERHOUD DONDERDAG 20 JUNI 2024 Lees meer
GEPLAND ONDERHOUD WOENSDAG 19 JUNI 2024 Lees meer
Bekendmaking_Achterstallige betalingen EBS klanten Lees meer

1×24 uur elektriciteit voor 10 dorpen Boven-Suriname

PARAMARIBO 04 februari 2022- De N.V. Energiebedrijven Suriname (EBS) heeft op vrijdag 04 februari in aanwezigheid van de President van de Republiek Suriname Z.E. Chandrikapersad Santokhi, de Vice-President Z.E. Ronny Brunswijk, vertegenwoordigers van de Europese Unie (EU), de Inter-American Development Bank (IDB)  en overige hoogwaardigheidsbekleders, het startsein gegeven voor het elektrificatie project “Support to Improve the Sustainability of the Electricity Service” te Gingeston in het district Sipaliwini.

 

In 2015 werd een overeenkomst  getekend tussen de Surinaamse Overheid en de EU, waarbij via de EU Caribbean Investment Facility (CIF), een schenking van 5 miljoen euro beschikbaar stelde voor hernieuwbare energie projecten in Suriname. In 2018 tekende de Surinaamse overheid  een aanvullende overeenkomst met de IDB, waarin een lening van USD 2.25 miljoen werd opgenomen voor medefinanciering van het EU-D|CIF project.

 

In 2019 kreeg de EBS toestemming van het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen (NH), dat verantwoordelijk is voor de energievoorziening in het binnenland, om het EU CIF project uit te voeren in samenwerking met de IDB die de supervisie voert over dit project. EBS draagt aan dit project 1 miljoen euro bij, in de vorm van arbeid, transport, engineering en project management services.

 

Het doel van het project is om gemeenschappen in het binnenland te voorzien van 1x24 uur elektriciteit opgewekt middels hybride opwekcentrales. De dorpen die voorzien zullen worden zijn Gingeston, Pambooko, Amakkakonde, Abenaston, Kajapaatie, Jawjaw, Lespaansie, Adawai, Gunsi, Nieuw Aurora, alwaar er in totaal 10 mini zonne- energienetten met dieselopwekking als back-up, zullen worden geïnstalleerd.

 kaart.png

 

Het project bestaat uit twee delen waarbij in het eerste traject, de bestaande netten in A1 conditie worden gebracht, waarna binnen enkele maanden een aanvang gemaakt zal worden met fase 2, de aanleg van de zonne-energiesystemen in de verschillende dorpen.

 

Van februari 2021 tot en met juli 2021 heeft de EBS trainingen verzorgd mbt de constructie van de elektrische netwerken aan 18 van de bewoners van de dorpen waar het project zal worden uitgevoerd. Zij zullen meehelpen met de constructie van het electrisch netwerk.

 

Het project is niet alleen duurzaam, maar zal de Overheid ook in staat stellen om de kosten voor brandstof te reduceren en bij te dragen aan een efficiëntere en duurzamere energievoorziening in het binnenland. Economische activiteiten z.a. toerisme die vanwege de beperkte beschikbaarheid van elektriciteit niet optimaal plaatsvinden, zullen met de beschikbaarheid van 1x24 uur elektriciteit, nu ook op gang komen.

 

Het streven is om dit project in 2023 op te leveren. Tegen die tijd moeten ongeveer 1950 huishoudens en bedrijven in het boven-Suriname gebied voorzien zijn van 1x24 uur elektriciteit.

 

 

Procurement Notices